De grote energievreters in Nederland gaan de komende jaren forse klappen krijgen. Door de hoge stroomprijzen in ons land, die in de nabije toekomst echt niet zullen gaan dalen, komt de concurrentiepositie van met name de grootchemie zwaar onder druk te staan. Kunststofproducenten (en jawel hoor Dow) zullen behoorlijk worden getroffen. Dit stelt het Amsterdamse bureau voor stategische studies Roland Berger. Gevreesd wordt voor het verlies van 15.000 arbeidsplaatsen in tien jaar.
De analyse is gebaseerd op de huidige en toekomstige stroomprijzen in Nederland en ons omliggende landen. Nederland maakt zijn stroom nog altijd hoofdzakelijk met gas en kolen en zal daardoor in de komende jaren meer moeten gaan betalen voor de CO2 uitstoot, dan landen (Frankrijk, Duitsland en België) waar veel kerncentrales staan. De concurrentieverschillen met de buurlanden lopen door de prijsstijgingen voor elektriciteit steeds verder uiteen en wel in het nadeel van Nederland.
Voor stroomvreters als Dow (Yara is meer een gasslurper en voelt de pijn wat minder) bepaalt de stroomprijs in erg grote mate de productiekosten, zeker in de bulkchemie.
Laat nu net vorige week Dow vijf fabrieken hebben verkocht aan een beleggingsconglomeraat (Bain) in het kader van de overschakeling van Dow van bulkproducent naar fijnchemiespecialist.
Dow heeft de voorbije jaren nadrukkelijk gelobbyed in Den Haag voor lagere stroomkosten. Via de werkgeversorganisaties is aangedrongen op minstens een nieuwe kerncentrale. Soortgelijk lobbywerk heeft Dow ook in de VS gevoerd en met succes, Obama, gaf vorige maand het startsein voor de bouw van twee nieuwe reactors in Georgia. De eerste nieuwe sinds 1979.
Dow geldt in Nederland als een van de grootste energievreters, maar het is in Zeeland niet de enige grootgebruiker. Er zijn er meer en allemaal betreft het traditionele productiebedrijven die in de hoek zitten waar de klappen vallen.
Als je als provincie wilt dat krimp echt pijn gaat doen, dan moet je vooral nu geen oog hebben voor deze ontwikkelingen. Maar ja, wanneer gaat in deze provincie eens een wekker af?
Moet je wel eerst een wekker aanschaffen!
In Duitsland en Frankrijk is het zo dat daar al lang op grootschalige wijze kern- wind, water en zonne energie opgewekt wordt. Zo heb je bv in Beieren het 100.000 daken project met zonnepanelen, wat de stoutste verwachtingen heeft overtroffen. Daar legden ze met staatssubsidie alle boerderijen onder de zonnepanelen. En als je naar Berlijn reist, zie je overal reusachtige windmolenparken, met soms meer dan 80 molens! De daarmee opgewekte stroom gaat het net op en daarvoor vangen ze net zo veel als de officiele leveranciers. Kom daarvoor maar eens hier! En Nederland, zoals gewoonlijk, staat er wat schaapachtig bij te kijken en wacht vervolgens af wanneer de kaas van de boterham verdwijnt. En die verdwijnt… En als er dan al eens “groene stroom” opgewekt dreigt te worden, staan allerlei groeperingen en actiecommittee’s te trappelen om dit nobel streven te dwarsbomen. Het is dan altijd een “jong of een ei”. Democratie is goed, moet ook. Maar als je aan het roer van je schip door iedereen die geen stuurman is laat trekken, mag je hopen dat het water diep genoeg blijft. Tot slot: Bestuursorganen zoals de Tweede Kamer, Gemeenteraden etc. zijn “gekozen om te kiezen”. Maar niet in Nederland. Daar begint het verdacht te lijken op: “iedereen kiest voor het zelf gekozene”, en dat ligt nogal divers. En dan moet je het ook niet gek vinden dat grote ondernemingen zoals Dow een dergelijk stuurloos schip verlaten.