Terneuzen moet straks de eerste gemeente in Nederland worden die alleen afbreekbare kauwgom toestaat. Dat zou raadslid Giel van Boom (Top Gemeentebelangen) graag zien. Van Boom haalde weer ’s de krant met een oprisping op basis van iets dat hij in een andere krant gelezen had. In Engeland zou een in water oplosbare kauwgum zijn uitgevonden die nu eens niet na consumptie de straten en paden zou verkleven, maar die gewoon grotendeels door de regen zou worden uitgevoerd. En dus roept “uitvinder ” Giel, weg met alle andere kauwgom, lang leve de oplosbare.
Giel roept wel vaker wat en laat ‘m dat vooral blijven doen.
In het verleden pleitte hij voor een uitbreiding van het vervoer van gevaarlijke stoffen per pijpleiding omdat vervoer onder de grond volgens hem veel veiliger is dan over weg of water. Van Boom wilde ook de MP3-speler voor verkeersdeelnemers in de ban doen omdat de muziekapparaten voor onveilige situaties zorgden. Dat was ook zo’n oprisping waarmee hij de kranten een plezier deed. Frappant is echter dat Van Boom wel vaker zaken aankaart die die kranten helemaal niet halen, terwijl ze dat wel zouden moeten doen. Vorige week nog was de Hoekse oud-Dowwer zeer kritisch over de controleurs van de gemeentelijke financiën. “Die mannen van Delwat (Deloitte) draaien aardig in een tijd van crisis met een winst van 107 miljoen. Ze controleren ons (Terneuzen), Hulst en nu ook Sluis. Ze doen de boeken van diverse andere gemeenten en de provincie Zeeland. Het is alsof alle financiële lijntjes samenkomen bij Delwat…”
De discussie over de controleurs van de gemeentelijke huishoudingen was aangezwengeld door het VVD-raadslid Erik Beumer, die absoluut niet de bedoeling had om de reputatie van Deloitte ter discussie te stellen. Beumer wilde alleen dat de gemeente op gezette tijden – eens in de zoveel jaar – de controle op de boeken via een openbare aanbesteding zou gunnen aan marktpartijen. In plaats van elk jaar opnieuw Deloitte-mensen die taak te laten uitvoeren. En Beumer wilde dit juist om te voorkomen dat de controle op de gemeentelijke financiën een kwestie was van “oude jongens krentenbrood”.
Voor Van Boom ging die karakterisering al lang op. De gemeente Terneuzen ging verder met Deloitte omdat de relatie met de boekhouder zo goed was, omdat Deloitte weet wat Terneuzen wil, omdat het inwerken van een nieuwe controleur tijd – en dus geld – zou kosten en ga zo maar door.
Van Boom wilde dat de gemeente toch eens gaat nadenken over het aanbesteden van dit soort klusjes. Voorlopig mocht Delwat (Deloitte) van hem dat doen, maar een volgend keer mag dat best een andere club zijn.
Wat ik al zei Beumer en Van Booms opmerkingen haalden de media niet, maar ze geven wel te denken. Vrijwel alle openbare instituties in Zeeland laten hun boeken controleren door een en dezelfde controleur. Vraag is dan wie die controleur nog controleert?
Follow Me!
-
RECENTE BERICHTEN
RECENTE REACTIES
TAGS
- België
- CDA
- D66
- delta
- Doel
- Dow
- economie
- Europa
- Hedwige
- Hulst
- Kennedy-West
- krimp
- Lafoma
- Lonink
- Middelburg
- Mulder
- Omroep Zeeland
- ontpoldering
- Peijs
- politiek
- Polman
- PvdA
- PVV
- PvZ
- PZC
- Robesin
- ROC
- Rutte
- Sluis
- SP
- Terneuzen
- Thermphos
- TOP
- van Hulle
- Van Schaik
- verkiezingen
- Vlaanderen
- Vlissingen
- VVD
- WCT
- Wilders
- Zeeland
- zeeuws-vlaanderen
- Zorg
- ZSP
Archieven
Zeeuws Vlaanderen gaat ten onder aan de ouderwetse norm, de pietluttige onder ons roeren zich vooral als het om het pietluttige gaat.
Naar mijn beste weten heb ik vragen gesteld over dezelfde Delwat die meedeed aan het faciliteren van belastingconstructies voor wereldwijde bedrijven die uiteindelijk ook ons veel geld kosten. daar kunnen de jongens van delwat hier niets aan doen, maar een gemeente mag zich wel vragen stellen…nou ja, lijkt mij