Het Sasse spookhuis…

Het spookhuis in Sas van Gent is aan zijn laatste bestaansdagen begonnen. In het stadje achten mensen de kans klein dat Johan Vlemmix, die er een spookhotel van wil maken, dik anderhalve ton bijeenkrijgt om de bouwval te kopen van IPCA-directeur Luc Christiaen uit Assenede. Neemt niet weg dat de ruïne van de oude directeurswoning van de Glasfabriek, die al sinds 1946 onbewoond is, de voorbije weken heel wat aandacht heeft getrokken. De voorbije dagen trekt half Sas er nog eens langs om een foto of filmpje te maken, maar ook niet meer dan dat.


Het gros van de mensen in Sas die je spreekt willen ook helemaal niet dat er een spookhotel of wat dan ook komt. “Laten ze dat kot toch gewoon slopen. Jaren heeft er niemand naar omgekeken en nu zou het gebouw plots van waarde zijn, kom nu”, zei een passante me gister. Ze was niet de enige die zo reageerde. Zeker niet. Het Sasse spookhuis.
In de eerste vijftig jaar dat het gebouw te verpieteren stond was het niet eens -ook in de volksmond niet – een bezeten pand. Spoken, geesten en andere kwaad tuig, het zat er niet, het woonde er niet. Johan de Vries meldde in zijn bestseller “Het spookt in Zeeuws-Vlaanderen” niets over de directeurswoning, simpelweg omdat er geen verhalen de ronde deden.

(Foto Frank Viergever, 2004
zie ook http://frankviergever.nl/)
(met dank Frank..)

Nee van een spookhuis werd pas gesproken nadat in 1996 een stel Ghosthunters in en om het pand hadden rondgehangen en mist-en nevelflarden tot spoken en geesten hadden gebombardeerd. Een fotograaf van de Telegraaf en een artikeltje in de wakkere krant van Nederland deden de rest. Sas had er een attractie bijgekregen, een spookhuis. Later waren wat dooie kraaien voldoende om weer in de populaire dagbladen wat over de bezeten bouwval te melden. En zo is dat zo gebleven.
Maar is Sas zaten de mensen niet met spoken of het pand bezig. De meeste mensen wisten niet eens dat Pol Plastic, de grote man van de autostoelenfabriek, het kot bij leven nog gekocht had. En dat de lokale heemkundige kring kortgeleden een campagne begon om het pand van de sloop te redden, ach…
Sloopbedrijf Sagro heeft inmiddels voorbereidingen voor de sloopwerken getroffen. Het terrein is afgezet met hekwerken, van de weg naar het pand zijn staalplaten neergelegd om de zware voertuigen bij het pand te krijgen en de spoken, die zijn doorverwezen naar vervangende huisvesting. Waar?
Daarover laten de mannen van Sagro niets los.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.