Als in Zeeland een rijksdienst verdwijnt of dreigt dat te doen, dan klinken de alarmbellen, dan trekt het bestuursvolk der adbij ten strijde, dan roept men moord en brand en schande! Al dan niet terecht, al dan niet te laat. Blijkt echter een Zeeuwse dienst benedenmaats te presteren en zijn werkzaamheden over moet dragen aan een beter geëquipeerde dienst, dan wordt de stormbal niet gehesen, dan blijft het onverdovend stil. En zie vandaag dan Binnenlandse Bestuur dat meldt dat de zware milieubedrijven in het Zeeuwse vanaf volgend jaar gecontroleerd zullen worden door de milieudienst Rijnmond. Roept dat vragen op? Bij mij niet echt, na het gedoe en gestuntel van de Zeeuwse milieuwaakhonden bij Thermphos en Dow. Misschien is het voor mens en dier best goed dat een goede dienst een oogje in het zeil houdt.
Het bericht spreekt voor zich: Inspecties bij risicovolle Zeeuwse bedrijven worden voortaan gecoördineerd vanuit de DCMR Milieudienst Rijnmond, die dit ook al doet in de Rotterdamse haven. Dat liet de provincie Zeeland donderdag weten.
Chemische reuzen
Zeeland geldt na de Rijnmond als het meest risicovolle gebied van Nederland, omdat er relatief veel gevaarlijke bedrijven zitten, waaronder bijvoorbeeld de kerncentrale in Borssele en chemische reuzen als Dow, Yara en de voormalige Totalraffinaderij. De nieuwe werkwijze gaat 1 januari in. De provincie Zeeland houdt wel de eindverantwoordelijkheid.
Thermphos
De samenwerking met Zuid-Holland is saillant in het licht van een onderzoek naar de wijze waarop de provincie Zeeland omging met vergunningverlening en handhaving van de inmiddels failliete fosforfabriek Thermphos. Een commissie onder leiding van Jan Mans schreef in 2011 dat het college van Gedeputeerde Staten van Zeeland niet genoeg liet blijken dat het weet hoe zwaar de industrie in de provincie is. Gedeputeerden van beide provincies spraken donderdag over kwaliteitsverbetering en efficiëntie.
Techniek maakt het goed mogelijk om milieu-metingen efficient uit te voeren.
Als ZZP software-man, woonachtig en werkzaam in een klein stadje in Zeeland, heb ik van 3 milieumeetwagens stof en gasemissie de software zo ontworpen en geprogrammeerd (logging van gemeten waarden, trending, calibratie en rapportage) dat voor het bedrijf dat bij mijn weten de grootste uitstoot van NL voor z’n rekening neemt, het inzicht over uitstoot toeneemt. Daarnaast geeft het assistentie aan de fabrieken bij het bepalen van de optimale milieu-technische proces-condities.
Het feit dat regionale overheden die met milieumetingen te maken hebben nimmer enige belangstelling in dergelijke oplossingen toonden, zegt mij triest genoeg heel veel over deze provincie.