Wat ik in september reeds vreesde is bewaarheid. TOP Gemeentebelangen wint de verkiezingen in Terneuzen, haalt tien zetels en is dubbel zo groot als de tweede partij, het CDA. Ik voorspel nu voor de gemeente Terneuzen rampspoed.
Op 10 september 2013 vertelde ik dit:
Als de wind een beetje uit de goede hoek zit, dan zal de Terneuzense Onafhankelijke Partij (TOP), de partij die beleidsmatig de voorbije regeringsperiode in de grootste Zeeuwse gemeente het minst voor elkaar kreeg, bij de stembusgang in maart als winnaar van de verkiezingen uit de bus rollen. De kans is groot dat TOP, net als in 2010, de grootste partij is en blijft.
Want in Terneuzen schijten op dit moment partijen werkelijk bagger van angst. Afgelopen vrijdag was bij de afscheidsreceptie van CDA-wethouder Jaap Bos diens vertrek niet het echte gespreksthema van de honderden aanwezigen. Nee, er werd – driftig – van gedachten gewisseld over het voorgenomen vertrek van die andere wethouder, Co van Schaik, de langszittende dagelijkse bestuurder van PvdA-huize. Hoe gaat die PvdA het zonder Co doen? Wat kunnen ze doen? Ze hebben toch geen mensen? Dat werd hardop gezegd door niet-PvdA’ers. En de partijleden zelf hadden dezelfde vragen, waarbij ze dan we werd.
PvdA-raadslid Wim ten Hoor zag het zwart in. En met reden. Kijkend naar de huidige fractieleden en -volgers, zo constateerde de Sasse ondernemer met roze hart, zijn er buiten Cees Liefting (de tweede PvdA-wethouder in Terneuzen) geen stemmentrekkers meer over. Wie de verkiezingsuitslag van 2010 er in Terneuzen op nakijkt zal zo zien dat Ten Hoor gelijk heeft.
De PvdA heeft geen stemmentrekkers. Co van Schaik vergaarde de voorbije verkiezingen altijd meer dan de helft van de stemmen voor de PvdA, waarmee duidelijk wordt hoe hoog de nood bij de sociaal-democraten zit. Zonder Co krijgt de PvdA klappen. Zeker nu de partij in de peilingen keldert als een baksteen. In de PZC van vandaag doen Zeeuwse PvdA’ers hun beklag over de landelijke partij. De standpunten van Samsom en de zijnen zijn steeds moeilijker door hen te verdedigen, zeggen ze.
En Gijs van de Berg en van Van Schaiks trouwste vazallen is ook niet meer van zin om de PvdA-standpunten te verdedigen. Ook hij stopt er in maart mee.
Het CDA mist straks Jaap Bos, maar die had zijn vertrek al eerder aangekondigd en Jaap was – ondanks het feit dat het een aimabele man is – lang niet zo’n stemmenkanon voor het CDA als Van Schaik voor de PvdA. Bij de verkiezingen in 2010 kreeg Bos 1698 stemmen op een CDA-totaal van 4148.
En dat totaal deed het CDA toen behoorlijk pijn, omdat het de partij 2 zetels minder opleverde. Sinds 2010 heeft het CDA echter gewerkt aan een verjonging en vernieuwing, verschillende politieke nieuwkomers verschenen op de markt, mensen als de heren Lippens en Begijn, die nu beschikken over een periode ervaring als raadslid en een -dat mag verondersteld worden – grotere electorale achterban als vier jaar geleden.
Maar ook het CDA ontbeert vooralsnog mensen die goed zijn voor dik een eigen zetel in stemmen. Dus 500 kruisjes of meer. Maar laat het CDA nog iets van het verlies van 2010 goed maken, dan nog is het de vraag of het CDA de Co-stemmers weet te bereiken.
De VVD in Terneuzen heeft last van Rutte en van zichzelf. De liberale afdeling is geen schim meer van wat het ooit in de Terneuzense jaren was.
In de tijd van de wethouders Gosselaar en De Zeeuw waren de liberalen altijd goed voor vijf,zes zetels in Terneuzen, maar die tijd is voorgoed voorbij, omdat veel liberaal denkenden (boeren, burgers en buitenlui) zich prima op hun gemak voelen bij TOP. Kijk bijvoorbeeld naar politici als Pim Broekhuijsen (wethouder, keert niet terug) en Bram Stoffels (70 plus, maar gaat er nog eens voor). Lieden die bovendien wel elk goed zijn voor honderden stemmen. En TOP heeft wel van die kandidaten die vooral in de dorpen hun stemmen weten te verdienen. En niet 15, zoals citymanager Frank van Oorschot bij de PvdA, nee, Giel van Boom haalde er in Hoek en omsteken 810 binnen. Jos Verdurmen, de Machiavelli van Zaamslag, boekte er 573 en Peter Snoodijk, autohandelaar te Axel (met VVD-verleden) was en is nog steeds goed voor dik 450 stemmen. En zo zijn er nog wel een paar die ettelijke honderden stemmetjes weten te winnen.
En ik voorzie dat TOP -ondanks wat vertrekkers en interne strubbelingen- komend najaar er weer in slaagt om een volle kandidatenlijst te krijgen, gevuld met mensen, die vooral buiten de stad Terneuzen, stemmen weten te behalen. Want op die manier kan TOP alle andere partijen in Terneuzen – die sowieso al last hebben van landelijke teneuren – trotseren.
Ik zit er niet op te wachten, maar let maar op.
En erger. Ik vrees dat dit scenario ook wel eens op kan gaan voor andere Zeeuwse gemeenten. In Vlissingen bijvoorbeeld.
Aardig artikeltje in HP/De Tijd van 18 augustus tot 17 september over enerzijds de overheveling van taken vanuit het landelijke bestuur naar de gemeentes, en anderzijds het gebrek aan talent op lokaal niveau. Beschouwingen over Terneuzen ontbreken in dit artikel.
Vanaf de zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw is de PvdA overspoeld door de nieuwe vrijgestelden. Gestudeerden bijna altijd werkzaam binnen de overheid of een gesubsidieerde instelling. Vaak niet geremd door enige kennis van de arbeidersbeweging zetten zij hun mars binnen de instituties voort en verdrijven de traditionele sociaal democraten. Af en toe een oprisping van een gelikte campagne zoals de verkiezingen van september vorig jaar kan niet verbloemen dat de PvdA een identiteitsprobleem heeft. Ik wens de kameraden veel sterkte.
Tja, ik ben geen aanhanger van de PvdA en eigenlijk ook geen echte socialist. Maar met de huidige koers van die partij kan ik alleen maar constateren dat je met zulke sociaaldemocraten geen liberalen nodig hebt.
Wim de Bie sprak de historische woorden over de (landelijke) PvdA tijdens het bewint van Kok. https://www.youtube.com/watch?v=6zVw9MKIIN4