De drie ooit grote landelijke partijen, PvdA, CDA en VVD, gaan er prat op dat ze een lange bestuurstraditie hebben. Al decennia leveren ze publieke bestuurders in gemeenten, provincies en rijksregering. Alle andere partijen kunnen niet op zo’n traditie bogen. Sommige hebben wel geschikte bestuurders geleverd, maar lang niet zo veel als de traditionele drie. Opmerkelijk is dat het gros der burgers die traditie van bestuursleveranciers zijn behoorlijk zat lijkt te zijn en electoraal steeds meer onderdak zoekt bij andere partijen. Zo ook in Zeeland.
Als de voorspellingen bewaarheid worden, dan zullen SP, PVV en D66 gedrieën de oude traditionele links-, rechts- en middenpartij een fors duw gaan geven. De SGP houdt zijn positie dankzij een trouwe achterban en voorts – als,als,als de prognoses van Omroep Zeelands enquêteur GfK uitkomen – valt er verder in de provinciale politieke arena een fragmentatiebom neer die resulteert in een complete versnippering. Of Zeeland daar zo blij om moet zijn betwijfel ik, maar goed.
De SP heeft al eerder eens fors gewonnen, in 2007 als ik mij goed herinner, maar werd toen buiten het college van gereformeerde broeders gehouden. Even terugkijkend op die zittingsperiode kan ik mij geen bewogen SP in de statenzaal voor de geest halen. Een club met een wisselende leiding, Bouterse die de fractie gedag zei en verder stelde die fractie bestuurlijk hoegenaamd niets voor. De enige bestuurder van kaliber binnen socialistische kring, Fons Luijben, had voor de verkiezingen de Staten verruild voor de Tweede Kamer.
En dan de PVV, dat is al een relatief grote fractie, maar hebben de Zeeuwen daar de voorbije vijf jaar iets aan gehad? Nee, nee, nee. De islamisering van Zeeland is niet gekeerd en de toevloed aan buitenlanders (Belgen) vooral wordt aangemoedigd. D66 is in Zeeland altijd een marginaaltje geweest en zal dat ook wel blijven. Een zetel winst mag mooi meegenomen zijn, maar daar zal het wel bij blijven.
En dan voorspelt GfK ook nog bijna een verdubbeling van de ChristenUnie, ja echt, de CU. Waar die club dan die stemmen vandaan moet halen om onderhand zo groot als de PvdA te worden is mij een raadsel. Maar alla, laat het gebeuren en de CU schuift aan bij de collegetafel. De laatste keer dat dit gebeurde pakte ook niet zo goed uit. Jaap van Ginkel moest na zes weken gedeputeerde te zijn geweest afhaken met vermoeidheidsverschijnselen en om een kundige vervanger te vinden moest de gepensioneerde Dethon-directeur Frans Hamelink gepord worden om naar Middelburg te gaan. Hij deed het, maar het ontpolderingsdossier was nu niet iets waar Hamelink blij om was.
De Omroep Zeeland voorspellingen gaan er ook van uit dat de Partij voor Zeeland zijn twee zetels houden zal en dat alle andere kleintjes genoegen zullen moeten nemen met 1 zetel. Na alle ruzies binnen de PvZ geloof ik niet dat de prognoses voor deze club zal uitkomen. Ik denk eerder dat Zeeland Lokaal twee zetels zal vangen, met het oog op de gevulde kieslijst en – gek genoeg – de aanwezige bestuurlijke ervaring binnen deze club van nota bene oud-PvdA’ers, oud-VVD’ers en ex-CDA’ers.
We zullen zien…
Tja, de provinciale politiek is om moedeloos van te worden. De SP in Zeeland mist wat gezicht en in elk geval bestuurlijke ervaring en de PVV is overal in den lande een duiventil. Voor de PvZ gaat hetzelfde op. Maar de gevestigde partijen komen niet verder dan handhaving van de status quo. Zijn die VVD-bestuurders nu zulke sterke nummers? Eigenlijk niet.
Kortom, het moet helemaal anders in Zeeland en Nederland, maar niemand weet hoe. Tot die tijd werken we gewoon door, gaan we eens uit eten, fietsen we op zonnige dagen over onze mooie dijken, maken we ons zorgen om de euro en ons werk en de politiek die maar niet verandert.