Alles het in de politiek bestuurlijke kringen van grootstad Terneuzen rommelt de laatste jaren, dan kun je er donder op zeggen dat het om wethouder Frank van Hulle gaat. De TOP-man, de wethouder van stagnatie. Probeerde vorig jaar coalitiepartner CDA Van Hulle bij monde van Henk Siersema nog aan de schandpaal te nagelen, nu rommelt binnen de eigen geledingen van de grootste, edoch lokale, partij van Terneuzen.
Wat doet zich op. Welnu, in een notendop. Vorige week kreeg Van Hulle weer eens in een commissievergadering voor de voeten geworpen dat hij niets uit zijn handen laat rollen, slecht communiceert (met raad en burgers) en bovendien weigert te antwoorden op vragen uit de raad die soms meer dan gemakkelijk te beantwoorden zijn. Het is in de optiek van sommige Terneuzense raadsleden dan buitengewoon bizar dat andere collegeleden in plaats van de portefeuillehouder dan wel antwoorden op vragen aan hem gesteld gaan zitten te beantwoorden. Groen Linkser Peter Clijsen kreeg er vorige week zowat een punthoofd van en eerlijk gezegd Clijsen is de moeilijkste niet.
De zelfverkozen zwijgzaamheid kwam Van Hulle op een pittig stuk te staan in de PZC. In eerste instantie wilde Van Hulle op dat artikel reageren, maar in een mail aan zijn fractie en -volgers gaf Van Hulle te kennen daar toch maar van af te zien en wilde met hen van gedachten wisselen over die kritiek in een eerstvolgende fractievergadering. In de mailwisseling gaf de wethouder wel aan dat de kritiek van derden wellicht ingegeven was door verkiezingskoorts. Nou ja, dat slaat natuurlijk nergens op, want de kritiek die vorig jaar door Siersema werd gespuid was niet alleen harder, maar ook niet ingegeven door electorale motieven. En feitelijk is de kritiek niet gewijzigd, simpelweg omdat de constatering hetzelfde blijft; Van Hulle laat amper iets uit zijn handen rollen en wat er dan uitkomt kost de gemeente – zoals het debacle met de Kop van de Noordstraat – miljoenen (vier om precies te zijn). En inmiddels hebben we ook al een Kop van de Nieuwstraat, een jachthavenontwikkeling die niet vlot, een nog steeds braakliggende terrein bij Kennedy-West en grote leegstaande winkelruimten bij de skihal. En tot overmaat van ramp moet ook het crossterrein op de Axelse Vlakte een andere plek zien te vinden. Allemaal van Hulletjes…
Maar daar wordt in die mail aan zijn team niet over gerept.
En wat gebeurt er. Die mail komt bij de redactie der krant terecht.
En in plaats van gewoon te reageren, gewoon te zeggen hoe moeilijk zijn portefeuille is, hoe moeilijk te tijd en hoe moeilijk het is om goed te doen, hult Van Hulle zich weer in stilzwijgen en kondigt de fractie “een diepgaand onderzoek in naar een ‘lek’ binnen het bestuur en fractie of bij de fractievolgers.”
De inquisitie onder leiding van Giel van Boom doet onderzoek.
Als Plasterk denkt met een gemeentelijke schaalvergroting te bestuurskracht van een gemeente te vergroten, dan wordt in Terneuzen het bewijs geleverd dat dit niet altijd het geval is. In Terneuzen is dorpspolitiek gewoongoed geworden.
Moeilijkheden Conny, moet je niet zoeken. Die komen op den duur vanzelf. Dan moet je er wel bij zijn. Werkt ook beter want je weet dan waar je het over hebt. Kernconclusie: De in het dualisme verankerde actieve informatieplicht van het College wordt onvoldoende in acht genomen. De rest is bekend.