De Terneuzense VVD-fractievoorzitter Michiel Groeneveld plaatste hedenvandage een korte beschouwing op de Facebookpagina van VVD Terneuzen waarin hij zich uiterst kritisch toonde over twee Zeeuwse grootheden: het ontwikkelingsbedrijf Economische Impuls Zeeland en het Zeeuwse energie en multi-utility bedrijf Delta. Deze twee hebben samen met de Stichting Innovatieve Zorg in Zeeland een samenwerkingsovereenkomst deze week getekend voor het project De Zeeuwse Huiskamer.hebben hun samenwerking vastgelegd in de intentieovereenkomst, die zij op gisteren (dinsdag 13 augustus) tijdens de Zeeuwse zorgnetwerkborrel Santé Zeeland ondertekenden. Hierin verklaren zij het project De Zeeuwse Huiskamer te willen starten.
De drie partijen omschrijven hun project als volgt: De Zeeuwse Huiskamer wil innovaties rond wonen, zorg en welzijn stimuleren. In hiervoor ingerichte huiskamers, verspreid over heel Zeeland, brengen bewoners en ervaringsdeskundigen de (toekomstige) (zorg)behoeften in beeld, en zullen bedrijven, overheden, welzijns-, zorg- en kennisinstellingen innovatieve oplossingen en samenwerkingsverbanden in deze huiskamers ontwikkelen.
Groeneveld heeft er geen hoge pet van op en schrijft:
“Ik kan mij bij dit project veel vernieuwingen voorstellen, maar het staat of valt met internetverbindingen met voldoende capaciteit (breedband). Het begint bij de infrastructuur en juist daar lees ik niets over.
Heel Nederland wordt of is voorzien van breedband internetverbindingen tot aan de voordeur, Delta daarentegen, tekent links en rechts intentieovereenkomsten om een vinger in de pap te houden, maar heeft nog geen begin van een plan om de Digitale EU-agenda voor breedband in Zeeland uit te rollen.
Opvallend is dat NV Economische Impuls Zeeland dit voorjaar een door de provincie gesubsidieerd rapport over dit onderwerp heeft uitgebracht, waarbij Delta heeft aangegeven dat ze niet verder wil gaan dan “business cases”. De Zeeuwse Huiskamer zal er een van zijn. Zonder uitrol van breedband in Zeeland zal het bij pilots blijven, helaas.
Persoonlijk ben ik inmiddels op het punt aangekomen dat ik van mening ben dat Delta haar internetactiviteiten zou moeten overdragen aan een partij (ik ken er meerdere in Nederland) die in ruil voor de particuliere internetaansluitingen bereid zijn om dekkend “fibre to the home” te brengen. Jammer voor Delta, maar je kunt de terugverdienperiode van de coaxkabel niet eeuwig blijven oprekken. Regio’s als Zeeuws Vlaanderen dreigen zo een economische witte vlek te worden tussen Antwerpen Gent en Zeebrugge.”
Hoewel Groenevelds verhaal niet bepaald positief is ben ik blij met zijn stellingname. Eindelijk een politicus die inziet dat de digitale ontwikkeling van Zeeland door bovengenoemde partijen eerder getraineerd, dan gestimuleerd wordt. De helaas vertrokken Terneuzense CDA-wethouder Jaap Bos was recentelijk ook al tot die conclusie gekomen.
Bos en ik zaten in een provinciaal begeleidingsgroep van een onderzoek naar de digitaliseringsmogelijkheden in Zeeland dat was samengesteld door gedeputeerde Ben de Reu, nadat de provincie de Brabantse onderzoek John Delnoy opdracht gegeven had (voor de somma vandik 60 mille) om de mogelijkheden (en onmogelijkheden) van een verdere digitalisering ik kaart te brengen en tegelijkertijd aanbevelingen te doen voor mogelijke proefprojecten. Delnoy werd begeleid door Impuls Zeeland. In oktober 2012 zou het eindrapport gereed moeten zijn, het werd uiteindelijk mei 2013 en inhoudelijk was het eindwerkstuk – in de woorden van Bos – benedenmaats. Ik zou nog andere termen kunnen gebruiken, maar hee, dat doen we niet. Een provinciaal stuk moet kost wat kost kwaliteit hebben, want anders hebben we een slecht stuk en dan kan de Staten daar weer moeilijk over gaan doen. Dus nee.
In dat stuk bleek overigens wel overduidelijk dat Delta beschouwd kan worden als een rem om breedband en andere digitale ontwikkelingen. In het kader van de campagne ZeelandOntwaak (zie bijdragen elders op deze site onder die naam) had ik ook al ervaren dat Delta geen aangename partner is om mee te werken (hoewel sommige Delta-medewerkers ook al het tegendeel hebben bewezen overigens). Dus als ik het heb over Delta, dan heb ik het over het apparatsjki.
Ik weet nog goed dat een aantal internetondernemers in Zeeland samen met de taskforce UwNieuweToekomst in 2011 in de slag gingen met Delta om in diverse kernen gratis wifi te verzorgen. Delta kwam op de proppen met een uiterst mager servicemodel dat eigenlijk niet gratis was, waar gemeenten voor zouden moeten betalen en de gebruiker ook als er enige snelheid op het net werd verwacht. Partijen gingen uiteen met de afspraak dat Delta nog een keer terug zou komen met andere voorstellen over andere – gunstigere – terugverdienmodellen. Delta kwam niet terug, maar ging in de slag met VVV-Zeeland en de provincie en rolde met subsidie van provincie en gemeenten een Wifi-netwerk zoals we dat nu – in sommige plaatsen althans – kennen. Het is een typisch voorbeeld van arrogant Delta-gedrag.
Wat het Zeeuws huiskamerverhaal betreft; dat wordt nu door Arend Roos van Impuls met betrokken partijen geinitieerd. Nou met die Roos hebben we ook wel eens aan tafel gezeten als ZeelandOntwakers, maar dat zal ook niet vaak meer gebeuren. Typisch voorbeeld van een mannetje dat kennis van anderen gebruikt om onder de Impulsnoemer van alles te initiëren, weer een onderzoek, weer een convenant, weer een samenwerking.
Terwijl Impuls juist in het leven is genomen om kansrijke ontwikkelingen in en uit de markt te begeleiden en te stimuleren. Mijn collega in digitale zaken, Arno Rootsaert van Vaips, is al jaren doende met domotica-ontwikkelingen. In Cadzand staat al een Huis van de Toekomst en er komen er meer, in Aardenburg en mogelijk elders. Niet alleen met het oog op de zorg, maar ook in het kader van het opwaarderen van het woningareaal liggen er kansen. Ook Jan Warnier van Force Fusion in Terneuzen heeft zoals gezegd een huis van de toekomst. Met nog enkele andere ZeelandOntwakers probeerde ik vorig jaar het nog in te richten gezondheidscentrum Axel te voorzien van een digitale poot, omdat wij ervan overtuigd waren dat met de introductie van e-healthmethodieken in Zeeland behoorlijk wat zorggeld bespaard kon worden en mensen langer gezond thuis zouden kunnen blijven wonen. Kim Putters, de bijzonder hoogleraar Beleid en Sturing van de Zorg in de Veranderende Verzorgingsstaat. van de Erasmus-universiteit in Rotterdam (tegenwoordig directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, was bereid om de gemeente Terneuzen daarbij te helpen. Er vonden gesprekken plaats, men was enthousiast, maar alles stierf een stille dood. Bij Delta waren ze er overigens als de kippen bij om ook iets in de zorg te gaan doen. Nou, dat wordt dan de huiskamer dus, terwijl andere kleine marktpartijen – maar ook particulieren – al lang en breed met een volledig huis bezig zijn.
Beste,
Zeeuwse huiskamers….een “proeftuin” om ervaringen in zorg op te doen. Zorgsaam heeft zo’n centrum in Terneuzen Stimul, zorg-ethisch lab, een prachtige plaats waar je als hulpverlener, verpleegkundige, en andere zorgmensen ervaring op kan doen in de rol van patiënt of als werker om vaardigheden te trainen en te verbeteren.
Er wordt een brede vorm van scholing aangeboden, vanuit belevingsgericht werken een grote toegevoegde waarde, dus ik zou zeggen initiators van de Zeeuwse Huiskamer, prima initiatief, en neem eens contact op met Zorgsaam….
Beste Marion,
Ik krijg de indruk dat je denkt dat er kritiek is op de activiteiten die Zorgsaam onderneemt om de patiëntgerichtheid (die al erg goed is) verder te verbeteren. Dat is absoluut niet het geval, in tegendeel.
Er staat in het artikel kritiek op de manier waarop in Zeeuws Vlaanderen wordt aangehaakt op de technische ontwikkelingen rond breedbandinternet. Die techniek zal het project Zeeuwse Huiskamers, maar uiteindelijk ook Zorgsaam, nodig hebben om cliënten in de toekomst nòg beter te helpen…..of zou het de bedoeling zijn dat het blijft bij een proeftuin?
ok !