De zorg voor ruim 4.000 veelal bejaarde reumapatiënten dreigt in het geding te komen doordat het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen de drie reumatologen de deur uitjaagt. De vorig jaar aangetreden en weldra opstappende interim-bestuurder Rinus van Riel wil het huishoudboekje van het ziekenhuis op orde krijgen door onder meer 1 miljoen euro te eisen van de maatschap van reumatologen.
Paul Witteman, woordvoerder van de reumatologen, reageert geschokt op de plannen van het ziekenhuis. Witteman: “De afgelopen twee jaar werkte het bestuur mee aan de ontvlechting van de reumatologen om met een zelfstandig behandelcentrum binnen het ziekenhuis de vergrijzing het hoofd te bieden. Vier dagen voor de opening heeft van Riel de stekker er uit getrokken. Hierdoor komt de reumazorg in het ADZR op losse schroeven te staan. Als het op orde krijgen van de financiën van het ziekenhuis een maatje te groot is voor de capaciteiten van Van Riel, moet hij niet veronderstellen dat wij een pinapparaat zijn om zijn tekorten op te lossen.”
De maatschap van reumatologen heeft vorig jaar in samenspraak met het oude ziekenhuisbestuur besloten om te verzelfstandigen samen met collega’s uit Terneuzen, Bergen op Zoom en Roosendaal om het nijpend tekort aan specialisten op te lossen.
Vergrijzing
Zeeland en West-Brabant zijn de regio’s waar de vergrijzing vooruit loopt in ons land. Door zelfstandig verder te gaan en te investeren in specialisaties zou het voor nieuwe reumatologen aantrekkelijk zijn zich hier te vestigen. De verzelfstandiging zou 1 september 2014 plaats gaan vinden.
Witteman: “Van Riel kwam vier dagen voor de start met de eis om ruim 1 miljoen euro extra te eisen voor de verzelfstandiging naast alle kosten die we al gemaakt hebben. Het verbaast ons dan ook zeer dat Van Riel uitgerekend nu pas met deze eis komt aanzetten. Bovendien weigert hij elke vorm van uitleg over deze eis aan de reumatologen.”
De reumatologen willen de continuïteit van zorg borgen en verbetering aanbrengen. Door deze financiële eis worden ze gedwongen uit te wijken naar een locatie buiten de ziekenhuismuren. Dit maakt het voor de patiënten onmogelijk om afspraken bij de reumatoloog en andere medisch specialisten op 1 dag te plannen, wat erg nadelig is voor de patiënten. In het belang van alle patiënten gaan de reumatologen nog een ultieme poging doen om het bestuur op andere gedachten te brengen.