Een partijtje op een lap grond, waarvan iedereen weet dat die ontzettend vervuild is.
Van een gedegen saneringsoperatie is tot op heden geen sprake geweest. Reden van het laatste kritische raadslid in Terneuzen, de D66’er Charles ten Hengel, om donderdag om het dagelijks bestuur van de gemeente vragen te stellen over het gewraakte project, wat onderhand traditie is geworden.
Aan de leden van het College, schrijft Ten Hengel en hij vervolgt op zijn gebruikelijke manier:
“Waarde heren,
Recent bereikte mij een bericht wat mij zorgen baarde.
Momenteel zijn er werkzaamheden gaande ter voorbereiding van de bouw van het detailhandelscentrum Kennedylaan West. In deze voorbereiding zou de ernstig vervuilde grond gesaneerd dienen te worden.
Nu vernam ik dat het verwijderde asbest in een kuil wordt gestopt en wordt afgedekt met een deklaag. Voorts zou de vervuilde grond verzameld worden en onder het parkeerterrein van de nieuwe bewoners worden verspreid.
Als deze informatie juist is, is hier iets bijzonders aan de hand. Dit roept vragen op.
Gezien de voortgang van sanering en bouw is er sprake van een spoedeisend karakter. Reden om u in de komende raadsvergadering, bij de rondvraag, om antwoorden te vragen.
Mijn vragen zijn:
Is de bovenstaande geschetste situatie een juiste afspiegeling van de realiteit?
Zijn de nieuwe bewoners op de hoogte van deze situatie en krijgen zij voor hun woning een “schone grondverklaring”?
Zijn de nieuwe bewoners op de hoogte van de ondergrond van de parkeerplaatsen die zij van de ontwikkelaar moeten kopen en in eigendom verwerven en krijgen zij ook hier “een schone grond verklaring”?
Voldoet de toegepaste sanering aan alle wettelijke eisen?
Vindt u, dat indien mijn informatie juist is, dat het woord sanering hier niet op zijn plaats is, doch dat er uitsluitend sprake is in het verschuiven van de vervuilde grondproblematiek in tijd en plaats?
Uiteraard is er tussen de ontwikkelaar en de kopers van de appartementen en parkeerplaatsen een private overeenkomst. Wij als volksvertegenwoordigers en u als College zijn echter gehouden onze burgers te behouden voor bij ons bekende ellende.”
Als Ten Hengel zijn verhaal klopt, zijn informatie juist is, dan is Terneuzen donderdag feestelijk begonnen aan een milieudelict. Klopt zijn verhaal ten dele, dan moet er nog heel wat opgeruimd worden en zit ook dan Terneuzen fout.
Volgens mijn bescheiden mening is er een saneringsrapport
Goedgekeurd door de betrokken instanties, indien de sanering niet uitgevoerd zou worden volgens deze door de overheid vastgestelde regels en het
Saneringsrapport, mag je niet eens bouwen. Dus waar hebben we het hier over ?
Het Kritische Raadslid , heeft uit betrouwbare bron , dat Agri markt noet meer komt
(4 weken geleden) onjuist ( 2 weken geleden weet hij te vertellen dat er teveel meters supermarkt zijn) nu is de grond vervuild ? En nu dreigt er een milieu delict ?
Dat de grond vervuild is is genoegzaam bekend. Punt is alleen dat bouw begint en sanering volgens Ten Hengel nog niet geheel is uitgevoerd. Hij rept van asbesthoudend bouwafval wat onder de grond wordt gestopt en vraagt de gemeente – bevoegde instantie in deze – of er reeds een schoengrond verklaring is afgegeven of kan worden afgegeven. Dat het kritische raadslid af en toe wat wordt ingefluisterd vanaf de andere zijde van de weg sluit ik overigens niet geheel uit.
Neemt niet weg dat als de heer Ten Hengel zijn informatie wel klopt, heer Boussen, er geen milieudelict dreigt, maar reeds in uitvoering is.
Een partijtje op een lap grond, waarvan iedereen wat dat die ontzettend vervuild.
Aan zo’n zin zou ik nog een beetje schaven
Is gedaan Hans. Dank.