Vorige week meldde dit blog dat Zeeuws-Vlaanderen langzaamaan digitaal aan het ontwaken is. Echt wakker worden biedt ook voor onze streek ook echte kansen. Zio meldden Binnenlands Bestuur en het Financieel Dagblad.
“Dunbevolkt gebied onder meer geschikt voor agrotoerisme en opslag internetwinkels
Nelleke Trappenburg
Den Haag – Gebieden met een dalende bevolkingsgroei zijn weliswaar probleemgebieden, maar bieden ook kansen voor ondernemers. Dat stelt de Sociaal-Economische Raad (SER) in zijn ontwerpadvies ‘Bevolkingsgroei benoemen en benutten’ dat gisteren werd gepresenteerd. Zo ontstaat er in de krimpregio’s ruimte voor nieuwe bedrijvigheid als zorgboerderijen, agrotoerisme en nieuwe activiteiten rondom groene grondstoffen.
‘Ook wordt het door ICT steeds gemakkelijker om in een krimpregio te wonen en toch in het westen te werken’, zegt Harry Garretsen, die de adviescommissie heeft geleid. Het advies wijst verder op de aantrekkelijkheid van dunbevolkte gebieden voor internetwinkels met een groot opslagmagazijn.
Met Parkstad Limburg op kop krijgen steeds meer regio’s te kampen met een daling van de bevolkingsgroei. Leegstand, achterstallig onderhoud en een verschraald aanbod van scholen, zorg en winkels liggen in deze regio’s op de loer. Het SER-advies gaat nadrukkelijk in op de rol die het bedrijfsleven kan spelen bij het vitaal houden van deze gebieden. ‘We hebben overheden nodig voor de randvoorwaarden, maar het zijn uiteindelijk de ondernemers en maatschappelijke instellingen die vorm geven aan deze voorwaarden in de praktijk’, zegt SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan.
Zo adviseert de SER dat gemeenten, woningcorporaties en bedrijven met elkaar om de tafel gaan zitten over hoe ze bijvoorbeeld om kunnen gaan met kelderende huizenprijzen. ‘Je wilt voorkomen dat je toestanden krijgt als in Detroit, waarbij mensen vastzitten omdat ze hun huis niet meer verkocht krijgen’, zegt Garretsen. Als concrete oplossing noemt hij dat banken via een fonds huizen tegen een redelijke prijs opkopen. ‘Banken hebben er ook baat bij dat een wijk niet verloedert.’
De SER adviseert ook dat regionale overheden en bedrijven flexibeler omgaan met bestaande regels. Om bepaalde zorgverlening te garanderen in een krimpregio zou bijvoorbeeld afstemming nodig zijn tussen verschillende zorgaanbieders, maar dat verhoudt zich niet goed met de mededingingsregels.
De SER adviseert overheden en bedrijven toch de grenzen op te zoeken binnen deze regels en knelpunten aan te kaarten bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit. ‘Het moet geen vrijbrief zijn om te “cowboyen”, maar nationale regels krijgen een andere connotatie in het geval van krimp. Zo is landelijk beleid om grote scholen tegen te gaan, niet altijd handig in krimpregio’s. Daar is schaalvergroting van onderwijsinstellingen soms juist goed om beter onderwijs te kunnen bieden’, zegt Garretsen.
Naast samenwerking tussen bedrijven en overheid, zouden ook overheden onderling beter met elkaar moeten samenwerken, vindt de SER. Provincies zouden daarbij een voortrekkersrol moeten hebben. De SER twijfelt wel of er daar nu financiële middelen voor zijn en denkt dat er nog eens goed gekeken moet worden naar bezuinigingen op het Gemeentefonds.”
Copyright (c) 2011 Het Financieele Dagblad
Het land van Hulst heeft natuurlijk al een aantal grote postorderbedrijven en logistieke bedrijven. Misschien moet Hulst zich verder specialiseren in deze schone vorm van werkgelegenheid? Neckermann.com bezorgt inmiddels al de spullen van diverse andere grote internetwinkels.
Laten we het ook eens bekijken vanuit het perspectief van het overeind houden van de voorzieningen in onze mooie streek. Misschien bestellen we over tien jaar onze bibliotheekboeken via internet en worden ze de dag erna bij ons thuis afgeleverd, net als bol.com. Of ze worden afgeleverd in het multifunctionele dorpshuis, waar de mensen elkaar dan en passant ontmoeten met een kop koffie en een krantje. Er staat daar dan misschien ook een PC waar mensen hun boeken, boodschappen en weet ik wat niet al meer kunnen bestellen, al dan niet geassisteerd door een maatschappelijk stagiair. Laten we daar met zijn allen ook eens over denken. Naast de commerciële initiatieven natuurlijk, die door internet mogelijk worden. Krimp is niet het einde. Krimp biedt de mogelijkheid om Zeeuws-Vlaanderen opnieuw (en misschien zelfs wel beter) uit te vinden. De schouders eronder!
Ik mag hopen dat we geen tien jaar hoeven te wachten. Is dat wel het geval, dan hikken we als regio tegen een pittige achterstand aan. Dat zou ik toch wel willen voorkomen. Onze campagne Zeeland Ontwaak is daar ook op gericht. Voor het overige deel ik je visie volledig…